Share
In emisiunea de astazi vom discuta despre amulete, ce sunt ele, la ce folosesc si de ce Dumnezeu ne interzice sa purtam asa ceva.
Mai intai haideti sa vedem ce este aceea o amuleta ca sa putem intelege mai bine de ce este pacat sa o folosesti;
Amuleta este un mic obiect caruia vechile superstitii îi atribuie puterea magica de a aduce noroc; un talisman; cu alte cuvinte este un obiect ocult care este purtat pentru a alunga spiritele rele sau pentru a-i darui unei persoane puteri supranaturale.
Ca sa intelegeti mai bine ce vreau sa va spun haideti sa ne indreptam privirile spre Sfanta Scriptura si sa vedem ce ne spune Pavel in Evanghelia dupa Efeseni despre locuitorii din Efes:
Lumea din perioada aceea era plina de idolatrie, de magie si de ocultism. Oamenii erau departe de Dumnezeu si venerau tot felul de zei si zeite si erau si foarte superstitiosi si o mare parte a timpului si-l petreceau facand farmece si foloseau tot felul de amulete pentru a se proteja de spirite rele. Amuletele pe care le purtau locuitorii din vechiul Efes erau numite Ephesia Grammata. Retineti! Nu este nici o legatura intre aceste scrisori si epistola lui Pavel catre Efeseni. Aceste Ephesia Grammata erau de fapt niste descantece magice scrise pe aceste amulete. Cuvintele pe care le foloseau erau cuvinte cu putere demonica dar ce binecuvantare sa stim ca puterea cuvantului lui Dumnezeu este cel ce biruie puterea oculta!
Cuvintele de pe amulete aveau rolul de a-i proteja pe cei ce le purtau de spirite rele sau erau create pur si simplu sa-i ajute pe oameni in ocazii speciale. Haideti sa va dau un exemplu: am citit o relatare despre un luptator din Efes care a concurat la jocurile olimpice din antichitate si care avea legat la glezna o mica amuleta Ephesia Grammata. Nu stiu ce anume era scris acolo, ce descantece sau ce farmece dar cert este faptul ca acest luptator l-a invins pe adversarul sau din Miles de cate ori a avut amuleta cu sine. Intamplare sau nu, luptatorul din Efes l-a invins de cateva ori pana cand i s-a descoperit amuleta pe care o purta si i-a fost confiscata.Dupa aceea, atletul din Miles a castigat cu usurinta meciuri la rand.
Poate ca va ganditi ca nu exista asa ceva ori ca este aburd sau ca aceste farmece nu se poate sa aiba putere dar daca nu ar fi asa oamenii nu le-ar mai folosi, nu-i asa?
Poate ca unele amulete sunt doar niste ornamente dar altele sa stiti ca au in spatele lor puteri demonice.
Poate ca pana acum nu ai stiut ce este aceea o amuleta, poate nu ai stiut ca este pacat sa crezi in asa ceva sau poate pur si simplu nu ai auzit de asa ceva dar incepand de azi inainte nu mai ai nici o scuza in fata Domnului Dumnezeului cel mare si viu care este Sfant si care uraste ghicitoria, vrajitoria, superstitia. Ce spune Dumnezeu despre oamenii care folosesc amulete? Este scris în Biblie: "Ei sunt plini de superstitiile Rasaritului, ei practica ghicirea ca Filistenii si îsi dau mâna cu pagânii." Isaia 2:6 (Biblia Engleza NIV). "În ziua aceea va lua Domnul toate podoabele: inele, sori, lunite, cercei, bratari, valuri, cununi, lantisoare, cingatoare, miresme, talismane." Isaia 3:18-20 (Biblia Ortodoxa, Bucuresti 1968).

Amuletele erau foarte obisnuite în culturile antice din tarile biblice, în special între popoarele pagâne. Amuletele sunt lucruri vrajite purtate de barbati si femei pentru a fi feriti de raniri si deasemenea spre a aduce noroc. De obicei, amuletele sunt sub forma de cristale, cruci celtice sau alte bijuterii mistice purtate pe un colier, pe o bratara, sau pe un lantisor oscilând deasupra oglinzii retrovizoare din interiorul automobilului. Se crede ca amuletele au puteri mistice, care se presupune ca aduc protectie personala, succes si prosperitate. Adesea aceste farmece sunt privite ca transmitatoare de energii vindecatoare si vibratii pozitive, presupunând ca promoveaza un simtamânt de pace si liniste.
În timpurile de apostazie si idolatrie, Israelitii au copiat superstitiile pagânilor, incluzând purtarea lucrurilor vrajite. Dumnezeu a pronuntat o serioasa avertizare fata de profetesele lui Israel care purtau amulete. Este scris în Biblie: "Asa graieste Domnul Dumnezeu: Vai de cele ce cos perinute fermecate pentru subsuori si fac valuri pentru capul celor de orice statura, pentru a vâna suflete! Au doar vânând sufletele poporului Meu, va veti mântui sufletele voastre? De aceea asa graieste Domnul Dumnezeu: Iata Eu sunt împotriva perinutelor voastre fermecate, cu care voi prindeti sufletele în lat ca pe pasari; smulge-le-voi de sub subsuorii vostri si voi da drumul sufletelor, pe care voi le prindeti în lat. Voi sfâsia valurile voastre si voi izbavi poporul Meu din mâinile voastre si veti sti ca Eu sunt Domnul." Ezechiel 13:18,20-21 (Biblia Ortodoxa, Bucuresti 1968).
Popoarele pagâne aveau deasemenea talismane mai mari numite "terafimi", sau "idolii casei." Aceste chipuri erau tinute în case sau erau luate în calatorii. Dumnezeu era împotriva lor. Iata ce este scris în Biblie: "Mai mult, Iosia a stârpit pe cei ce chemau duhurile, pe cei ce spuneau viitorul, terafimii, idolii si toate urâciunile care se vedeau în tara lui Iuda si la Ierusalim, ca sa împlineasca astfel cuvintele legii, scrise în cartea pe care o gasise preotul Hilchia în Casa lui Dumnezeu." 2Împarati 23:24.
Ori de câte ori idolii sau alte lucruri vrajite sunt mentionate în Scripturi, atitudinea lui Dumnezeu este o atitudine de pedepsire împotriva lor. Este scris în Biblie: "Eu urasc pe cei ce se lipesc de idolii deserti si ma încred în Domnul." Psalmul 31:6.
Fie ca si noi sa ne incredem in Domnul in toate zilele vietii noastre si sa nu dorim sa ne alipim inimile de tot felul de lucruri fara valoare Articole -Dumnezeu spune NU - Despre amulete
Comanda programe TWR Romania
românia
un radio care schimba viata
Din 1961
peste 50 de ani de emisie in limba romana prin Trans World Radio
[Home][Echipa TWR][Istoric][Programe][Resurse][Asculta predici][Contact][Feedback][Emisie IB]
Click pentru a asculta programele TWR Romania
TWR Romania continua proiectul "Aventuri in lumea Bibliei"
Detalii
Ajuta ?i tu
Radio Vocea Evangheliei emisiunea Itinerar Biblic poate fi ascultata incepand cu data de 06.02. 2012.    Vezi lista statiilor crestine care emit IB si orele de emisie


RADIO GALAXY FM,de la data de 1 Mai 2012 Vezi lista statiilor Galaxy FM si orele de emisie
Versetul zilei:
Asculta programele TWR Romania
Formular de comanda
Details
Viata lui Isus, o noua "Aventura"
Multumim Domnului pentru raspandirea Cuvantului Sau!
TWR Romania organizeaza in luna Februarie 2013 o campanie de strangere de fonduri pentru al treilea modul al serialului "Aventuri in lumea Bibliei.
Afla mai multe