In rubrica „Religiile lumii” de astazi vom discuta despre Hinduism. Ce este hinduismul si cine sunt adeptii acestei religii dar si care este tara de origine? Ce sustine aceasta religie sau daca este in conformitate cu ceea ce ne spune noua Biblia...; acestea sunt doar cateva din intrebarile la care am incercat sa raspundem in minutele care ne stau in fata.
Tara de aparitie a cultului este India: iar Hinduismul este religia a 320.000.000 de oameni care cred nu numai ca vor trai din nou dupa moarte, dar sunt convinsi ca au trait deja alte vieti)
Oricine calatoreste prin India va fi socat de multitudinea zeitatilor hinduiste. Literalmente, sunt mii de zeitati. Exista zeitati si zeitati, familii de zeitati, si sotii, si copii de zei. Iata-l pe Krisna, întruparea sau încarnarea lui Visnu. Si iata-l pe Indra, zeul tariei cerului, pe Varuna, zeul atotvazator, pe Agni - divinitatea focului, pe Soma, personificarea sucului plantei soma. Hinduismul îl cinsteste pe Ganesa, zeul elefant, si pe, Hanuman, zeul maimuta. O iubeste si o respecta pe Sarasvati- zeita învataturii si pe Laksmi, zeita bogatiei si pe Parvati, sotia zeului Siva. Hinduismul are nenumarati zei si zeite.
În Hinduism Brahman <http://ro.wikipedia.org/wiki/Brahman> este fiinta absoluta, impersonala, creatoare a Universului. Brahmanul este Sinele suprem. El nu poate fi definit decât enuntând ceea ce nu este (neti-neti). Brahman este mai bine descris ca realitate infinita, omniprezenta, omnipotenta, incorporala, transcedenta, constiinta infinita si fericire infinita. Brahman exista dintotdeauna si va exista în veci. El este în toate lucrurile dar transcende toate lucrurile, el este sursa divina a întregii Vieti. Este absolutul divin: toti zeii religiei hinduse nu sunt decât fatete si încarnari ale lui Brahman.
Principiul hinduismului este in mare parte definit de ceea ce fac oamenii si mai putin de ceea ce cred ei. In mare masura uniformitatea comportamentelor decat a credintelor este gasita in mod cosecvent in hinduism, desi putine sunt practicile sau credintele care sunt total impartasite. Putine sunt obiceiurile care pot fi observate la toti hinduistii de ex. Respect pentru Brahmas si vaci, abstinenta pentru consumul de carne (in special carne de vaca) si casatoria intre caste (jati), in speranta de a da nastere unor mostenitori de sex masculin. Cei mai multi dintrte hinduisti canta in zori imnul ,,Gayatri’’ catre soare, dar existe putine argumente referitoare la ce alte rugaciuni ar trebui incantate. Cei mai multi dintre hinduisti il venereaza pe Shiva, Vishnu sau pe Devi. Pe langa asta ei adora alte sute de zeitati specifice unei anumite familii sau unui anumit sat. Desi hinduistii cred si fac multe lucruri aparent contradictorii fiecare individ percepe un patern disciplinat care da inteles si forma propriei vieti. In hinduism nu exista ierarhie doctrinala sau eclasiasta, dar ierarhia complicata a sistemului social (care este inseparabil de religie) ofera fiecarei persoane sentimental de apartenenta la intreg.
Concluzii
Hinduismul este o religie politeista (aproximativ 330 mil.de zei), adeptii ei adora succesiv un zeu fara respingerea celorlalti.
In crestinism, exista un singur Dumnezeu (Exod 20:3-5) ,,Sa nu ai alti dumnezei in afara de Mine…”.
In hinduism exista o triada: Brahma-creatorul lumii , Siva-distrugatorul lumii, Visnut-rascumparatorul.
In crestinism avem un Dumnezeu al dragostei. Nu mai trebuie sa aducem jertfe, ca hindusii pentru ca jerta a fost Isus, care a murit pentru pacatele noastre (Ioan 3:16). La ei nu exista un dumnezeu indurator (Psalm 86:15), ci fiecare are alta functie si alt rol.
In crestinism trupul moare, dar sufletul traieste si va fi judecat dupa faptele savarsite, ajunge in rai sau iad (Matei 16:27). La ei, dupa moarte, sufletul se reincarneaza (metempsihoza, transmigrare) in oameni, animale, plante etc..depinde de karma fiecaruia.
In crestinism Dumnezeu este un dumnezeu viu care actioneaza, dar la hinduisti dumnezeii sunt doar niste chipuri cioplite. Pentru o cunoastere mai buna crestinii, se roaga si au partasie cu Dumnezeu.
La hindusi, sunt importante ritualurile, meditatia, yoga, cat si rugaciunile invatate pe de rost (ex. mantra).
românia
un radio care schimba viata
TWR Romania continua proiectul "Aventuri in lumea Bibliei"
Radio Vocea Evangheliei emisiunea Itinerar Biblic poate fi ascultata incepand cu data de 06.02. 2012. Vezi lista statiilor crestine care emit IB si orele de emisie
RADIO GALAXY FM,de la data de 1 Mai 2012 Vezi lista statiilor Galaxy FM si orele de emisie
Versetul zilei:
Viata lui Isus, o noua "Aventura"
TWR Romania organizeaza in luna Februarie 2013 o campanie de strangere de fonduri pentru al treilea modul al serialului "Aventuri in lumea Bibliei.
Afla mai multe