Bine v-am gasit dragi tineri. Astazi in cadrul rubricii secrete IT vom discuta despre efectele pe care le au jocurile pe calculator asupra mintii uname in general dar si asupra mintii copiilor, adolescentilor si tinerilor in special.
Dupa cum probabil multi dintre voi stiti deja jocurile video si cele pe calculator au inceput sa fie foarte populare intre tineri,copii, dar si adulti. Am fost surprins sa aflu ca un copil de 4 ani si jumatate cunoastea mult mai multe despre jocurile pe calculator decat un adult, cu toate ca, copilasul, nu stia inca sa citeasca.
    Sa vedem care sunt efectele jocurilor pe calculator asupra mintii umane.
Trebuie sa facem de la inceput diferenta intre categoriile de jocuri pe care le gasim pe piata. Exista jocuri educative care dezvolta puterea de gandire a copiilor dar si jocuri care ii consuma atat de tare nervos pe copii, adolescenti si tineri incat acestia devin mult mai irascibili, sunt greu de induplecat si sunt foarte nerabdatori. Sa luam pe rand fiecare dintre aceste categorii.
Jocurile educationale sunt, in principal, adresate copiilor. Acestea nu se bucura de o grafica impresionanta, sunt simple si folosesc  exercitii simple de matematica si logica. Sunt insa destul de putin utilizate de catre copii.
Cele mai utilizate jocuri sunt cele comerciale needucative care au o grafica fascinanta. Ele ii dau impresia jucatorului ca se afla intr-o lume reala. Datorita felului in care sunt realizate si a imaginilor care se succed cu foarte mare viteza aceste jocuri au un efect de amortire a mintii. S-a constatat ca jocurile cu curse de masini sau cu lupte de strada, au un fect nociv asupra lobului frontal al creerului atrofiind la copii posibilitatea de a face legaturi logice intre informatiile pe care le detin iar la tineri si adolescenti atrofiind puterea de a face diferenta dintre lumea reala si lumea computerului.
Un alt efect nociv asupra caracterului uman este pierderea rabdarii. Aceasta se intampla datorita vitezei cu care calculatorul raspunde la comnezi si a faptului ca dupa o vreme indelungata petrecuta in fata calculatorului jucand jocuri ale caror imagini se succed foarte rapid creerul se obisnuieste sa i se raspunda la comenzi in mai putin de o secunda. Adolescentii si tinerii, care joasca astfel de jocuri timp indelungat ajung la o lipsa cronica de rabdare. Iata cum se manifesta uneori aceasta: Daca au cerut ceva de la o persoana sau daca intreaba ceva pe parintii lor acestia trebuie sa le raspunada tot intr-un intreval foarte scurt (de o secunda maxim doua). Altfel tinerii practicanti ai acestui fel de jocuri pe calculator se enerveaza foarte repede. In mintea lor timpul de raspuns la intrebarea sau cererea pe care au facut-o este foarte mare daca depaseste doua secunde si jumatate.
Un tanar sau adolescent care este in vacanta poate petrece si 16 ore pe zi la un astfel de joc.
Profesorul Henry Jenkins spune ca tinta principala a producatorilor de jocuri pe calculator sunt copii. Acestia sunt o tinta usoara deoarece jocurile repeta aceleasi informatii in mintea inca neformata a copilului facandu-l depandent de ele. Copii pot sa ajunga mult mai repede la depandeta de jocuri pe calculator decat un adult. In SUA exista deja psihologi specializati in depandenta de jocuri video, de jocuri pe calculator sau de retele virtuale. Dependenta de calculator este catalogata ca fiind la fel de rea ca dependenta de droguri.
Jocurile magice au un efect foarte subtil asupra vietii copiilor si tinerilor pentru ca, cele mai multe dintre ele parcurg ritualurile magice de la inceput pana la sfarsit. Formulele magice folosite in joc sunt cele folosite de vrajitori pentru incantatii si descantece. Deci jucatorii sunt expusi prin aceste jocuri influentei ocultismului in viata lor. Daca un copil pana la varsta de 17 ani joaca un asemenea joc expunerea este cu atat mai mare deoarece el nu are inca un caracter bine format cu principii bazate pe intelegerea profunda a vietii.
Am dori sa tragem aici un semnal de alarma pentru parintii care spun „Copilul meu sta cuminte atunci cand se joaca la calculator.” Este drept ca un copil pasionat de jocurile pe calculator sta cuminte atunci cand se joaca. Dupa ce iese insa din joc si da piept cu lumea reala acel copil are foarte mult de pierdut din cauza faptului ca cei mai multi copii care petrec multe ore la calculator dezvolta deficiente de atentie. Aceasta inseamana ca ei nu mai poti sa fie atenti la explicatiile unei persoane. Psihologii recomanda parintilor ca copii cu varsta de pana la ani sa nu fie lasati la jocuri video sau pe calculator mai mult de 10 minute pe zi. In restul timpului este bine ca familia si prietenii sa interactioneze cu copii in mod personal. Daca aceste interactiuni personale nu au loc copii vor deveni foarte introvertiti si nu vor sti sa isi verbalizeze sentimentele.
Dupa cum spuneam si mai inainte copii dezvolta dependenta de jocurile pe calculator mult mai repede decat persoanele adulte. Aceasta depandenta poate ajunge uneori la cazuri extreme. Un copil de 13 ani s-a pus capat zilelor dupa ce parintii sai care au obervat ca acesta era dependent de jocuri video i-au interzis sa se mai joace.
In Rusia un baiat pe nume Serghei in varsta de 12 ani care obtinea note foarte bune la scoala era recompensat de parintii sai pentru acest lucru cu timp la sala de jocuri pe calculator din orasi. El petrecea cam 12 ore pe zi pentru a se juca. In urma unei perioade de joc intens acesta a facut o criza grava de epilepsie, atat de grava incat nu s-a mai recunoscut parintii si apoi a murit in urma unui stop cardiac.
Astfel de comportamente se intalnesc si la persoanele adulte. Un tanar de 21 de ani depandent de un joc pe calculator numit Ever Quest s-a sinucis in propria camera dupa ce a jucat mai multe zile timp de peste 12 ore pe zi. Parintii lui impreuna cu medicii au ajuns la concluzia ca el a recurs la acest gest in urma esecurilor repetate de a trece la un alt nivel al jocului.
Un alt tanar de 28 de ani din Korea a murit intr-o sala de jocuri din orasul Taegu dupa ce a jucat timp de 50 de ore un joc. Profesorul Marck Griffifs care s-a ocupat de cazul acestui baiat a declarat ca jocul pe care acesta il juca are un efect puternic hipnotic asupra mintii. „Nu te mai poti opri odata ce ai inceput sa joci. Acestea nu sunt jocuri pe care le poti juca timp de douazeci de minute si apoi sa te opresti.” Spune profesorul Griffifs.
Organizatia pentru sanatate mintala din SUA a facut un studiu care releva faptul ca varsta medie a unui jucator pe calculator este de 28 de ani. Acesta inseamna ca pe langa copii sunt si persoane destul de inaintate in varsta care joaca astfel de jocuri.
In ultima vreme jocurile pe calculator sunt pe primul loc in felul in care copii adolescentii si tinerii isi petrec timpul liber. Pana si televizorul a fost detronat.
Pastorul Roland Hammett spune „Daca lumea necrestina se ingrijoreaza cu privire la efectele jocurilor video si a jocurilor pe calculator asupra omului cu cat mai mult ar trebui sa fim atenti noi, crestinii. Scriptura spune ca orice lucru care ne fura timpul cu Dumnezeu, care ne priveaza de mersul la Biserica sau ia locul lui Dumnezeu in viata noastra este un idol. Sa ne ferim deci ca jocurile pe calculator sa ne fure intimitatea cu Dumnezeu, partasia cu Biserica sau studiul personal.
Apostolul Pavel spune „Rascumparati vremea caci zilele sunt rele.” Deci daca te surprinzi ca petreci foarte mult timp jucand jocuri video atunci cum mai rascumperi vremea?
Rugaciunea nosatra pentru fiecare dintre ascultator fie ei copii, adolescenti, tineri sau adulti este ca jocurile pe calculator sa nu isi gaseasca locul in vietile noastre mai mult decat este cazul.
In rubrica urmatoare vom discuta despre o categorie aparte de jocuri. Cele cu violenta.
La finalul acestei rubrici va incredintam in mana Domnului si va dorim sa va tineti departe de jocurile pacatoase.
Share on Facebook
Articole - Secrete IT Despre jocurile video si jocurile pe calculator
Comanda programe TWR Romania
românia
un radio care schimba viata
Din 1961
peste 50 de ani de emisie in limba romana prin Trans World Radio
[Home][Echipa TWR][Istoric][Programe][Resurse][Asculta predici][Contact][Feedback][Emisie IB]
Click pentru a asculta programele TWR Romania
TWR Romania continua proiectul "Aventuri in lumea Bibliei"
Detalii
Ajuta ?i tu
Radio Vocea Evangheliei emisiunea Itinerar Biblic poate fi ascultata incepand cu data de 06.02. 2012.    Vezi lista statiilor crestine care emit IB si orele de emisie


RADIO GALAXY FM,de la data de 1 Mai 2012 Vezi lista statiilor Galaxy FM si orele de emisie
Versetul zilei:
Asculta programele TWR Romania
Formular de comanda
Details
Viata lui Isus, o noua "Aventura"
Multumim Domnului pentru raspandirea Cuvantului Sau!
TWR Romania organizeaza in luna Februarie 2013 o campanie de strangere de fonduri pentru al treilea modul al serialului "Aventuri in lumea Bibliei.
Afla mai multe