Pentru ca vara se apropie cu pasi repezi cred ca a sosit momentul sa discutam in cadrul rubricii “Mici secrete, mari efecte!” despre un subiect in ton cu anotimpul in care vom intra peste putin timp, si anume, despre ce bucurii sau necazuri pot aduce zilele sau serile verii. Si pentru ca ne petrecem mai mult timp afara decat in casa, micile accidente care au loc in aceasta perioada sunt si ele mai frecvente decat in anotimpul rece.
Vara in principal este un anotimp asteptat si dorit de cei mai multi dintre noi pentru ca vine cu o serie de lucruri pe care le asteptam cu nerabdare cum ar fi: binemeritatul concediu sau
dupa caz vacanta de vara, caldura care aduce cu ea seri linistite in gradina, imbracaminte subtire cu care ne putem misca mult mai usor. Deasemenea ne putem bucura de apa din rauri care in acest anotimp este buna pentru scaldat. Dar toate aceste evenimente bune si frumoase pot veni si cu evenimente mai putin placute cum ar fi: arsuri din cauza soarelui, intepaturi de insecte sau micilor rani care apar in urma unor mici accidente. In continuare vom discuta despre o serie de remedii si leacuri cu ajutorul carora le putem veni de hac micilor incidente ce au loc.
Pentru inceput haideti sa discutam putin despre beneficiile dar si neajunsurile care au loc datorita soarelui.
Oricine se simte bine atunci cand soarele straluceste, parca totul capata alt sens insa bailor de soare li s-a facut atata reclama negativa incat beneficiile razelor de soare asupra sanatatii au fost aproape uitate de cei tineri care cred ca baile de soare sunt nocive.
Este insa adevarat ca o expunere incorecta la soare creste riscul cancerului de piele, insa baile de soare corecte si protejate ne pot face mai fericiti si mai sanatosi.
De secole, medicii si terapeutii s-au bazat pe ajutorul oferit de soare in vindecarea ranilor, pentru a trata boli ale sistemului osos precum rahitismul sau infectii pulmonare precum tuberculoza ori, doar pentru a ajuta pacientii sa-si recapete puterile dupa anumite boli. Insa toate aceste beneficii au fost pur si simplu ignorate atunci cand cercetatorii au inceput sa coreleze cresterea alarmanta a numarului cazurilor de cancer de piele in ultimii 20 de ani cu supraexpunerea la soare.
Este adevarat ca expunerea indelungata la soarele puternic creste riscul de cancer de piele, insa s-a demonstrat ca baile de soare corecte ajuta la alinarea unei game largi de probleme de sanatate de la boli cronice de piele precum acnee, eczeme si psoriazis, la prevenirea bolilor de inima, scaderea nivelului colesterolului si chiar inlaturarea depresiei; intareste oasele si dintii, si chiar, mai mult, conform ultimelor studii, razele soarelui ajuta la prevenirea mai multor tipuri de cancere.
Pentru bai de soare sigure si benefice pentru sanatate se recomanda expunerea frecventa si de scurta durata. De asemenea, conform studiilor, se pare ca cele mai eficiente sunt primele raze de soare ale diminetii.
Arsurile provocate de expunerea prelungita la soare sunt, de obicei, arsurile de gradul I - pielea se inroseste, se umfla usor si este dureroasa. Arsurile de gradul II - care au nevoie urgenta de ingrijiri medicale specializate.
Arsurile solare sunt provocate intotdeauna de expunerea indelungata la razele ultraviolete ale soarelui (UV). Sunt doua tipuri de raze ultraviolete: UVA si UVB, iar ultimele cercetari in domeniu arata ca e gresita teoria conform careia doar razele UVB sunt periculoase. Ambele tipuri de ultraviolete au efecte neplacute pentru piele; razele UVB ataca stratul superior al pielii, in timp ce UVA au efecte mai in profunzime degradand colagenul (substanta care confera elasticitate pielii). Si, departe de a fi inofensive, efectele UVA sunt asociate cu evolutii maligne si cu imbatranirea prematura.
Conform ultimelor studii publicate, s-a demonstrat ca un aport suplimentar in alimentatie de betacaroten si vitamina E ajuta la protectia impotriva arsurilor solare. Betacarotenul este substanta care da culoarea intensa pe care o au unele fructe si legume. Aceasta substanta protejeaza plantele impotriva razelor ultraviolete.
Este stiut ca orice om are nevoie de calciu pentru oase si dinti puternici, insa pentru a fi sigur ca doza de calciu isi va indeplini sarcina, este nevoie de o rezerva semnificativa de vitamina D - care ajuta la fixarea calciului in oase. Vitamina D nu este chiar o vitamina in adevaratul sens al cuvantului ci mai mult o substanta asemanatoare hormonilor pe care organismul o poate produce cand beneficiaza de lumina binefacatoare a soarelui.
Razele soarelui declanseaza secretia de vitamina D in organism care este esentiala nu doar pentru oase si dinti sanatosi ci si pentru mentinerea unui sistem imunitar sanatos. Expunerea la soare, de asemenea, creste numarul de celule albe in organism. Acestea reprezinta principala modalitatea de aparare a organismului impotriva atacului violent al infectiilor.
De asemenea, vitamina D joaca un rol important in cresterea cantitatii de oxigen pe care o poate transporta sangele in organism ceea ce, are ca efect intensificarea energiei, sustinerea memoriei si, in final, o stare generala de bine.
Putini sunt oamenii care isi dau seama ca razele soarelui chiar ajuta la scaderea nivelului de colesterol si, prin urmare, devine un important aliat in lupta cu bolile de inima. Organismul are nevoie de razele soarelui pentru a descompune colesterolul, care daca ajunge la un nivel inalt poate bloca arterele.
Soarele ajuta si in cazul tensiunii arteriale. S-a observat ca tensiunea arteriala este mai mare in timpul iernii si mai scazuta vara. Teoria se bazeaza tot pe capacitatea soarelui de a declansa producerea de vitamina D a carei absenta reprezinta o crestere a riscului bolilor cardiace.
Razele soarelui sunt raspunzatoare si pentru declansarea producerii de sterotonina - o substanta produsa de creier care da "senzatia de bine" - care este critica in lupta impotriva depresiei si ajuta la obtinerea unui somn mai odihnitor, la obtinerea unei bune dispozitii, cu alte cuvinte o stare generala de bine a organismului.
Daca se intampla sa aveti arsuri din cauza soarelui iata cateva remedii simple in continuare dar inainte as vrea sa va spun ca este totusi mai simplu sa previi decat sa tratezi si va sfatuiesc sa aveti imbracaminte adecvata, accesorii potrivite cum ar fi palarii, ochelari pentru protectia impotriva razelor solare si sederi scurte la soare; daca totusi v-ati ars iata remediile:
Pe zonele de piele se pot face bai cu argila. In apa de baie se pun 8 linguri de argila rosie dupa care va veti simti mai bine.
Alte remedii ar fi cataplasmele sau compresele cu branza de vaci si zer. Acestea racoresc pielea si calmeaza durerile provocate de arsurile de la soare. Iata ce aveti de facut: luati 1 lingura de zer pe care o amestecati cu 50 g de branza de vaci. Acestea dupa ce le amestecati bine le intindeti pe o bucata de panza apoi aceasta compresa o aplicati pe zona sau zonele arse ale pielii. Le tineti asa pana cand se incalzesc. Se repeta operatiunea de 2-3 ori pe zi. Daca nu aveti branza de vaci o puteti inlocui cu iaurt.
O alta problema ar fi si aceea a intepaturilor insectelor.Iata in continuare cateva retete pentru a va vindeca mai repede. Aveti nevoie de 1 felie de lamaie si una de ceapa. Le aplicati pe zona afectata si le fixati cu un plasture. Retineti ca ceapa si lamaia racoresc, dezinfecteaza, calmeaza si reduc umflaturile.
O alta reteta ar fi cea cu patlagina. Se stie ca aceste frunze au efect de decongestionare si calmare dar doar in cazurile in care se aplica imediat dupa intepatura. Iata ce trebuie sa faceti in cazul in care sunteti intepati de o insecta. Imediat luati frunze de patlagina si le zdrobiti bine apoi le aplicati pe locul respectiv. Se alica un plasture peste ele si se mentine o temperatura cat mai scazuta in acel loc.
Umflaturile mari se pot atenua daca puneti peste ele lut, sau namol.
Umflaturile usoare pot fi racite cu apa si gheata si in acest fel se vor retrage
In cazul ranilor mici iata cateva remedii:Unul dintre ele ar fi: Untul de galbenele. Iata de ce aveti nevoie pentru a-l prepara. 100g unt, si 70 g flori de galbenele. Se zdrobesc cat mai bine florile de galbenele care ar tb sa fie cat mai proaspete, si se toarna peste ele untul care in prealabil a fost topit. Amestecul se infierbanta pe baie cu aburi pana la 70grade C si se lasa sa stea 20 minute, amestecand intre timp.Se filtreaza apoi printr-o panza apoi se lasa la racit. Se aplica apoi alifia pe rana. Substantele active din galbenele au efecte antiinflamatoare dar si cicatrizante. Un alt sfat pe care vi l-as putea da ar fi ca atunci cand aveti probleme din cauza aschiilor intrate in piele ar fi sa aplicati timp de 2 ore pe zona respectiva o felie de ceapa. Ceapa ca si lamaia racoresc, dezinfecteaza, calmeaza si reduc umflaturile. In prealabil ar fi bine daca ati inmuia pielea din acea zona deoarece aschia ar iesi mai usor.
Dragi prieteni acestea au fost sfaturile din cadrul rubricii Mici secrete mari efecte de astazi. Daca ati vrea sa stiti ceva anume despre un subiect care va intereseaza ne puteti scrie sau telefona si noi ne vom interesa si vom incerca sa va raspundem intrebarilor voastre. Pana la o noua reintalnire tineti cont de sfaturile din rubrica de astazi!
românia
un radio care schimba viata
TWR Romania continua proiectul "Aventuri in lumea Bibliei"
Radio Vocea Evangheliei emisiunea Itinerar Biblic poate fi ascultata incepand cu data de 06.02. 2012. Vezi lista statiilor crestine care emit IB si orele de emisie
RADIO GALAXY FM,de la data de 1 Mai 2012 Vezi lista statiilor Galaxy FM si orele de emisie
Versetul zilei:
Viata lui Isus, o noua "Aventura"
TWR Romania organizeaza in luna Februarie 2013 o campanie de strangere de fonduri pentru al treilea modul al serialului "Aventuri in lumea Bibliei.
Afla mai multe