Itinerar Biblic Ep.0515 – IOV Capitolul 3 – Prezentarea cadrului.

 

Am văzut dragi ascultători, că Iov este un fel de cobai; este folosit pentru a se demonstra ceva anume.

Vă mai aduceţi aminte despre ce este vorba: Satan i-a adresat o provocare lui Dumnezeu. El îi spusese lui Dumnezeu: “Ai pus un gard de protecţie în jurul lui Iov şi i-ai dat de toate. Dar dacă îi iei aceste lucruri, el Te va blestema în faţă!” Satan terfelise astfel caracterul omului şi rostise o blasfemie la adresa lui Dumnezeu. Toate fiinţele prezente atunci în cer trebuie să se fi ruşinat şi îngrozit când au auzit această creatură – pe care Dumnezeu o crease şi o pusese într-o poziţie înaltă, dar care decăzuse din această poziţie – rostindu-şi replica defăimătoare înaintea lui Dumnezeu.

Dumnezeu i-a îngăduit lui Satan să se atingă de Iov. Satan a început să intervină în viaţa lui Iov. Am văzut deja cum Satan i-a luat câte un lucru, unul după altul, inclusiv copiii, sperând că astfel îl va zdrobi pe Iov. Înainte de a intra în secţiunea dialogului, cred că ar trebui să ne gândim puţin la cadrul general al acestei istorii.

Dragi prieteni sper că nu mai este pentru nimeni o noutatea că noi facem parte dintr-o rasă pierdută. Ne este greu să ne gândim că facem parte dintr-o rasă de mincinoşi, de hoţi şi de ucigaşi. Parcă vă aud: “Dar eu nu sunt aşa!”

Tare mi-e teamă că acesta este adevărul. Dintr-o astfel de rasă facem parte. Acesta este motivul pentru care Dumnezeu nu ne poate lua în cer aşa cum suntem. La urma urmei, dacă Dumnezeu ne-ar lua în cer aşa cum suntem, cerul nu ar fi cu nimic diferit de lumea aceasta, nu-i aşa? Nu ştiu ce părere aveţi voi, dar eu nu aş vrea să văd copiată această lume în cer. Şi se pare că nici Dumnezeu nu crede că ar trebui să facă aşa ceva. Prin urmare, El nu ne ia în cer aşa cum suntem acum. Acesta este motivul pentru care Domnul Isus i-a spus unui fariseu învăţat şi religios: “trebuie să te naşti din nou” (Ioan 3:7). Toţi suntem în aceeaşi barcă.

Vedeţi, noi vorbim astăzi despre comportamentul “normal”. Dar cum s-a ajuns la definiţia comportamentului “normal”? Psihologul în cauză a făcut o diagramă şi zona în care se încadrează cei mai mulţi oameni este zona normalului. La un capăt sunt cei anormali şi la celălalt capăt sunt cei supranormali – sunt câţiva la ambele capete ale diagramei. Cum ştie acest psiholog că mulţimea din mijloc este constituită din oameni normali? Eu nu cred că sunt. Dumnezeu spune că toţi trăim în păcat.

Această creatură care este omul este slabă, fragilă şi supusă greşelii. Este uşor să distrugi echilibrul omului. Acest lucru se poate întâmpla fiecăruia dintre noi. Este uşor să te abaţi de la modelul general şi să ajungi în afara scalei normalului. Statisticile arată că o persoană din zece petrece un timp mai lung sau mai scurt într-o instituţie de profil psihiatric. Mai mult, se pare că numărul acesta este într-o continuă creştere.

Dumnezeu i-a dat omului câteva proptele, ca să spun aşa, pentru ca omul să poată sta drept, să-şi menţină verticalitatea. În cartea Eclesiastul găsim scris: “Dumnezeu a făcut pe oameni fără prihană (drepţi), dar ei umblă cu multe şiretenii” (9:27). Dumnezeu l-a îmbrăcat pe om cu o armură drept protecţie. Dumnezeu a dat câteva instrumente ajutătoare tuturor oamenilor, şi celor evlavioşi, şi celor nelegiuiţi. El a făcut ploaia să cadă şi peste cel drept, şi peste cel nedrept. Necredincioşii primesc tot atât soare şi tot atât aer pentru a respira ca şi cei credincioşi în Isus Hristos.

Dragi ascultători, Diavolul ştie că dacă poate să intervină în viaţa unui om, să-i înlăture toate aceste puncte de sprijin, tot ce îi conferă siguranţă şi să-l supere, să-l întoarcă pe dos, să-i distrugă moralul şi, drept urmare, să-i schimbe modul de gândire. Prin urmare, Dumnezeu a pus în jurul omului un gard de protecţie care să-l menţină pe Diavol la distanţă. Uneori lui Satan i se permite să dărâme poarta. Atunci el va lua tot ce are un om, în afară de sufletul său. Dumnezeu i-a permis lui Satan să se atingă de Iov şi să-i ia tot ce are.

Cartea lui Iov prezintă problema. Este o prezentare a unui suflet omenesc dezgolit. Dar cartea Iov nu oferă şi soluţia problemei, deşi sunt sugerate câteva răspunsuri. Trebuie să apelăm la Noul Testament pentru adevăratul răspuns. Este ca în cazul cărţilor de matematică în care exerciţiile şi problemele sunt în prima parte şi soluţiile lor sunt date la sfârşitul cărţii. Aşa este şi Biblia. Avem aici problema, dar trebuie să mergem la Noul Testament pentru a obţine răspunsul.

În multe privinţe, Vechiul Testament este cât se poate de nesatisfăcător, în sensul că nimic nu este rezolvat definitiv în această parte a Bibliei. Aşa cum a spus cineva, Vechiul Testament este aşteptarea, în timp ce Noul Testament este împlinirea.

În capitolele 1 şi 2, Diavolul a acţionat asupra minţii lui Iov. El l-a deposedat pe Iov de orice acoperământ de protecţie şi siguranţă. Trebuie să nu pierdem din vedere acest lucru acum, când ne pregătim să asistăm la dialogul dintre Iov şi prietenii lui. Să parcurgem împreună următoarele idei care ne vor ajuta să avem o perspectivă clară asupra celor descrise în această carte.

 

 1. Satan l-a deposedat pe Iov de toate lucrurile materiale. Omul are nevoie să aibă anumite lucruri în viaţa lui. Orice animal se naşte cu o “haină”, fie că este vorba de blană, de pene sau de piele. Când am venit pe lume, noi am fost înfăşaţi, îmbrăcaţi cu ceva. Aşa fost până am crescut şi am început să ne cumpărăm singuri haine. Trebuie să avem adăpost, haine şi mâncare. Omul are nevoie de turme, de hambare, de terenuri agricole. El are nevoie să fie înconjurat de diferite lucruri. Omul are nevoie de o casă, de exemplu. Scriptura spune că Dumnezeu ne-a dat din belşug toate lucrurile pentru ca să ne bucurăm de ele. Dumnezeu doreşte ca omul să se bucure de lucrurile pe care le-a pus El în această lume. Deşi păcatul este în lume, Dumnezeu a pus la dispoziţia omului tot ce are nevoie acesta ca să trăiască o viaţă frumoasă.

Lucrurile materiale pot fi binecuvântări spirituale. Prosperitatea este un dar de la Dumnezeu. Nu este nimic rău în a-ţi construi hambare mari. Pericolul apare atunci când ne bizuim şi depindem de aceste lucruri, când considerăm că acesta este lucrul cel mai important din viaţă.

Eu cred că prosperitatea şi belşugul din Statele Unite le-au dat americanilor o conştiinţă nu tocmai curată şi asta de destul de multă vreme încoace. Am cheltuit miliarde de dolari împărţind firimiturile noastre în alte ţări pentru ca să ne putem bucura de ce avem. Nu a fost de nici un folos pentru că tot ce facem este pentru salvarea unei conştiinţe împovărate. Aparatele noastre de tot felul, confortul de care ne bucurăm aproape că au creat o închisoare în care supravieţuim zi de zi. Cu ocazia sărbătorilor sau la sfârşit de săptămână tot mai mulţi oameni pleacă din casele lor în care totul este acţionat electric, în care aparate de tot felul fac tot ce-ţi poate trece prin cap şi chiar mai mult decât atât. Ei se duc să petreacă ceva timp în natură, cum spun ei. Ei se simt ca într-o închisoare în casele lor. Orice creştin ar trebui să petreacă ceva timp singur, să se cerceteze cu atenţie şi să se întrebe: oare mă încred în lucruri sau mă încred în Dumnezeu?

Iov a pierdut totul. El a trecut de la bogăţie la sărăcie. El a fost mişcat, dar nu înlăturat de pe temelia sa.

 1. Dumnezeu i-a permis lui Satan să-i ia lui Iov şi copiii pe care-i iubea atât de mult. Noi avem nevoie de fiinţe pe care să le iubim. Şi aceasta este o proptea pentru noi. Eu cred că Domnul i-a făcut atât de drăgălaşi pe bebeluşi este pentru ca noi să-i ţinem în braţe şi să-i strângem cu drag la pieptul nostru. Ei de asta au nevoie. Îmi aduc aminte de emoţia pe care am încercat-o când am ţinut-o prima dată în braţe pe fetiţa noastră. Ce senzaţie minunată! Dumnezeu ne-a făcut astfel.

Când copilul creşte, el tot mai vine la părinţi pentru a primi dragoste şi înţelegere. Dacă se loveşte la deget, el aleargă imediat la mama să-l mângâie. Sigur că durerea nu trece instantaneu, dar îmbrăţişarea mamei o mai alină. Fără dragostea părinţilor, copilul dezvoltă tot felul de complexe şi de conflicte interioare. În privinţa aceasta, psihologii au dreptate. Dar vine şi momentul în care puiul este împins afară din cuib. Adolescentul depinde din ce în ce mai puţin de părinte şi la un moment dat dragostea lui este transferată asupra altei persoane. Într-un final, dragostea lui se revarsă asupra propriilor copii. Toţi avem nevoie în viaţa noastră de oameni pe care să-i iubim.

Bietul Iov, el şi-a pierdut toţii copiii într-o singură zi – şapte fii şi trei fiice!

 1. Sănătatea este un factor important în viaţa unui om. Am observat că în foarte multe cazuri de sinucidere este vorba de oameni care sufereau de o boală fără leac. De asemenea, sunt foarte mulţi oameni ai lui Dumnezeu care au fost ţintuiţi la pat şi care nu mai pot avea o activitate normală din cauza unei boli grele. Poate că ei au învăţat să se încreadă în Dumnezeu într-un fel în care noi nu vom şti niciodată. Lui Satan i s-a permis să acţioneze asupra sănătăţii lui Iov. Iov şi-a pierdut şi sănătatea. Aceasta a fost o lovitură puternică pentru el.
 2. Apoi Iov a pierdut dragostea şi compasiunea tovarăşei lui de viaţă. Dumnezeu i-a dat lui Adam un ajutor potrivit. Un ajutor potrivit înseamnă cealaltă jumătate a omului, cea care îl completează. Eu cred că Dumnezeu are o coastă pentru fiecare bărbat, adică are o soţie potrivită pentru fiecare bărbat. Dumnezeu a instituit căsătoria pentru binele şi fericirea omului. Mulţi bărbaţi care sunt în focul luptei astăzi şi care au rămas credincioşi şi puternici în faţa atacurilor de tot felul ale vieţii se duc acasă la o soţie iubitoare care îi susţine şi îi ascultă când ei simt nevoia să-şi descarce sufletul. Dar Iov a pierdut dragostea şi înţelegerea soţiei sale, aşa cum am văzut la finalul capitolului 2.
 3. Prietenii lui Iov au venit să plângă împreună cu el, dar el a descoperit că ei erau doar un miraj în deşert. Când i-a văzut venind, el şi-a închipuit că vede o oază, dar s-a dovedit a fi doar un miraj. Într-un final, el îi numeşte “mângâietori supărăcioşi”. Vom vede de ce când vom ajunge acolo. Ce altceva mai poate distruge Satan? El a luat din viaţa lui Iov toate lucrurile care îl susţineau. Acum Satan va acţiona asupra setului de valori din viaţa lui Iov. La aceste lucruri trebuie să fim atenţi în timp ce studiem dialogul care va urma.
 4. Iov pierde sentimentul propriei valori şi al demnităţi propriei persoane. Ce ar da omul în schimb pentru sufletul său? Dumnezeu să aibă milă de tineri de azi care îşi dau viaţa pe o pilulă sau pentru a face pe placul unui grup de tovarăşi puşi pe rele. Dumnezeu este cel care dă valoare vieţii omului. Domnul Isus a spus: “Voi sunteţi mai de preţ decât multe vrăbii” (Luca 12:7). Şi totuşi, El ne spune că Tatăl cunoaşte toate vrăbiile şi ştie când una din ele cade pe pământ. Ştiţi care este dovada că noi avem o valoare mult mai mare înaintea lui Dumnezeu? Faptul că Isus Hristos a murit pentru noi. Acest fapt ne spune cât de mare este valoarea noastră. Avem o valoare atât de mare încât a meritat ca Dumnezeu să-şi dea viaţa pentru noi.

Cândva, în Evul Mediu, a trăit un cărturar strălucit pe nume Mueritus. Într-o zi, el s-a simţit foarte rău şi a căzut la pământ în timp ce mergea pe stradă. Crezând că este doar un vagabond, doctorii au început să vorbească despre el în latină. Ei au spus: “Să operăm creatura asta lipsită de valoare?” Mueritus înţelegea foarte bine limba latină. El s-a ridicat şi le-a răspuns în latină: “Nu spuneţi că este o creatură lipsită de valoare cel pentru care a murit Hristos.” Amintiţi-vă că Diavolul vrea să ne pierdem sentimentul valorii şi al demnităţii persoanei noastre.

 1. Iov va pierde sentimentul dreptăţii lui Dumnezeu şi va deveni cinic şi critic înainte de sfârşitul acestei istorii. În timp ce studiem această carte trebuie să ne amintim că este inspirată aşa cum sunt inspirate celelalte cărţi ale Bibliei, dar nu tot ce spune personajele ei este adevărat. Iată un exemplu pentru ca să înţelegeţi ce vreau să spun: Diavolul nu a fost inspirat de Dumnezeu când i-a spus Evei: “Sigur nu veţi muri” (Gen. 3:4), dar consemnarea minciunii lui este inspirată. Unii oameni cred că fiecare afirmaţie pe care o găsesc în Biblie este adevărată, dar trebuie să fim foarte atenţi la cel care face afirmaţia respectivă. Vom vedea în cartea lui Iov că prietenii lui spun lucruri care nu sunt adevărate.
 2. Iov îşi va pierde sentimentul dragostei lui Dumnezeu. Omul care a spus “Domnul a dat, Domnul a luat; binecuvântat fie Numele Domnului!” este acelaşi om care mai târziu va spune: “Căci săgeţile Celui Atotputernic m-au străpuns, sufletul meu le suge otrava, şi groaza Domnului bagă fiori în mine.” (Iov 6:4). Mai târziu, în capitolul 9, Iov spune: “Nici nu este vreun mijlocitor între noi care să-şi pună mâna peste noi amândoi.” Cu alte cuvinte, “O, de ar fi cineva care să ia mâna mea şi mâna lui Dumnezeu şi să le unească!” Avem nevoie să căutăm în Noul Testament răspunsul la această dorinţă a lui Iov. În 1 Timotei 2:5 vom găsi scris: “Căci este un singur Dumnezeu şi este un singur mijlocitor între Dumnezeu şi oameni: Omul Isus Hristos.” Să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru că avem acest Mijlocitor!

Am zăbovit mai mult asupra acestor puncte pentru că vreau să înţelegeţi care este contextul sau cadrul general înainte de a începe să citim dialogul care are loc în continuare, până la capitolul 37.

 

Există trei runde de discursuri:

 • mai întâi Iov, apoi Elifaz, apoi răspunsul lui Iov;
 • Bildad, apoi răspunsul lui Iov;
 • Ţofar şi răspunsul lui Iov.

Această succesiune se repetă de trei ori, cu o excepţie: Ţofar nu are şi un al treilea discurs. Dialogul are natura unui concurs. Iov explodează în final, sub ochii critici şi acuzatori ai prietenilor săi, cu şirul de nenorociri care se abătuseră asupra vieţii sale şi cu dorinţa de a nu se fi născut niciodată.

Prima rundă                                                                     Capitolul

Iov ………………………………………………………….. 3

Elifaz, primul discurs …………………………………….  4, 5

Răspunsul lui Iov …………………………………………  6, 7

Bildad, primul discurs ……………………………………  8

Răspunsul lui Iov ………………………………………… 9, 10

Ţofar, primul discurs ……………………………………..  11

Răspunsul lui Iov ………………………………………… 12-14

A doua rundă                                      

       Elifaz, al doilea discurs ……………………………………15

Răspunsul lui Iov …………………………………………  16, 17

Bildad, al doilea discurs ………………………………….. 18

Răspunsul lui Iov …………………………………………. 19

Ţofar, al doilea discurs …………………………………….20

Răspunsul lui Iov ……………………………………….. …21

Runda a treia

       Elifaz, al treilea discurs …………………………………… 22
       Răspunsul lui Iov ………………………………………….  23, 24
       Bildad, al treilea discurs ……………………………….….  25
       Răspunsul lui Iov ……………………………………………..26-31

Prietenii lui Iov au stat alături de el şapte zile. Într-un final, Iov pur şi simplu explodează sub privirile critice şi acuzatoare ale prietenilor săi şi îşi începe povestea sa tristă cu dorinţa de a nu se fi născut niciodată.

Dragi prieteni vom parcurge primul discurs al Iov în itinerarul nostru viitor. Cred însă că este important să citiţi încă de pe acum capitolul 3 pentru a ne familiariza cu limbajul. Veţi vedea modul în care Dumnezeu poate folosi aceste lucruri pentru viaţa fiecăruia dintre noi.